Tretji sklop delavnic v Mariboru

Od 6. 2. 2017 do 24. 2. 2017 je v prostorih Zveze prijateljev mladine Maribor na Razlagovi ulici 16 v Mariboru potekal tretji sklop delavnic projekta Zvitorepec. Glavni poudarki navedenega sklopa so zajemali prikaz in učenje naslednjih segmentov lutkovne predstave:

  • osnove gibanja lutke;
  • razgibavanje lutke;
  • pogled lutke; igra z lutkovnimi rekviziti;
  • govor in glas lutke;
  • gibanje igralca in lutke;
  • iskanje raznih možnosti lutke;
  • tehnične vaje animiranja lutke (in mask) v skupini in paru
  • odnos igralec – lutka

Pri naštetem je treba neizogibno poudariti, da je šlo za enega izmed zahtevnejših sklopov projekta, saj njegova zasnova vsebuje prvine, ki zahtevajo obilo prilagajanja glede na gibalne, govorne ter druge omejitve udeležencev.

Ravno zato smo se skupaj z mentorjema Matejo Šušteršič in Matevžem Gregoričem odločili, da bomo v okviru projekta pri njegovem mariborskem sklopu zasnovali dve lutkovni predstavi, od katerih bo ena posebej prilagojena za člane društva Sonček, druga pa namenjena preostalim invalidnim udeležencev.

Prva izmed predstav, ki za zdaj nosi delovni naslov »Zvitorepec in modri kralj«, v kateri bodo nastopali zlasti člani društva Sonček, bo vključevala zlasti preprostejše lutkovne rekvizite in maske, ki bodo igralcem omogočali lažje gibanje po odru ter bolj tekoče posredovanje izraznih elementov. Posledično je sama predstava (poleg ‘obveznega’ vključevanja Mustrovih junakov) narejena predvsem s pomočjo kostumov in kostumskih dodatkov (npr. krona, ogrinjalo, sulice, čelade nakit ipd.). Temu primerno so oblikovani tudi dialogi ter dramski vložki, ki igralcem omogočajo čim lažje posredovanje dramskih vsebin ter učinkov.

Druga predstava z delovnim naslovom »Zvitorepec in časovni stroj« je zaenkrat vsebinsko znatno zahtevnejša, saj od sodelujočih zahteva večje izrazne, gibalne, mimične in celo manjše pevske spretnosti. Dramska zgodba je v tem primeru posredovana zlasti s pomočjo lutk in zahtevnejših scenskih dodatkov ter rekvizitov (časovni stroj, zmaji, zmajska jajca, Lakotnikova bajta, krmne rastline, škodljivci…). Vsebina bo torej zagotovo zahtevala precejšnje govorne, pa tudi ročne spretnosti.

Tretji sklop mariborskih delavnic projekta Zvitorepec je bil zatorej vsebinsko izjemno raznolik, saj je vseboval tako nastajanje obeh zgodb, začetne govorne ter dramske vaje, nenazadnje pa tudi izdelavo novih dramskih rekvizitov, ki jih sprva nismo predvideli.

Ne glede na to pa je potrebno poudariti, da je bila skupina udeležencev nalogi več kot dorasla, saj so s pomočjo veščega vodstva in pridnih rok nastale čudovite izvirne lutke ter izjemno zabavni rekviziti, ki si jih lahko ogledate tudi na fotografijah v galeriji spletne strani.