2. newsletter projekta Zvitorepec

Lepo pozdravljeni!

Udeleženci in mentorji projekta Zvitorepec smo v preteklih mesecih krepko poprijeli za delo in iz naše domišljije, idej ter spretnosti je nastalo na desetine predlog, lutk in drugih izdelkov (pobarvank, lesenih spominkov itd.), s katerimi si pogumno utiramo pot proti zastavljenim ciljem. Navedeni datumi pa pomenijo okvirna obdobja trajanja posameznih sklopov projekta na obeh lokacijah, vključno z njihovo predpripravo in diseminacijo.

Na obeh lokacijah projekta v Mariboru in Martjancih (1. 9. 2016 – 30. 11. 2016) smo najprej pričeli z izdelavo osnutkov risb glavnih Mustrovih junakov Zvitorepca, Trdonje, Lakotnika in Jože Gulikože, ki smo jih nato spremenili v predloge plakatov za možne lutkovne predstave. Ukvarjali smo se tudi z zasnovami logotipov, ki bi v prihodnje čim bolj pripomogli k prepoznavnosti izvirne slovenske blagovne znamke.

Nadaljevali smo z možnostmi opredmetenja projektnih vsebin ter se preizkusili v oblikovanju figuric stripovskih junakov iz gline. Potipali smo tudi našo nadarjenost za dramsko izražanje ter pod vodstvom izvajalcev projektnih vsebin ugotovili, da so med nami skriti talenti…


Likovne delavnice v Mariboru in Mrtjancih.

V drugem sklopu mariborskih in martjanških vsebin (1. 10. 2016 – 31. 1. 2017) smo se pobliže spoznali s samo tehnologijo ter pedagogiko lutkarstva, tipologijo lutk, nekaterimi možnimi načini njihove animacije ter slednjič prešli na konkretno izdelavo. Naša ustvarjalna pot nas je vodila od oblikovanja preprostih, naprstnih lutk, do naročnih modelov, ter končno do javajk (lutk na palici) in namiznih lutk. Lutke smo izdelovali iz najrazličnejših materialov: filca, usnja, skaja, blaga, pene itd. Nastali so čudoviti izdelki, ki si jih lahko ogledate na spletni strani projekta: https://zavod-razvoj.si/zvitorepec/


Delavnice izdelave lutk v Mariboru in Martiancih

Februarja 2017 (1. 12.2016 – 31. 3. 2017) smo se naposled podali v svet animacije lutk, besedil in predstav, kar je (bila) tematika tretjega sklopa projekta Zvitorepec. Pod vodstvom mentorjev je nastajal prelep domišljijski svet zgodb, v katerem so naši stripovski junaki zaživeli v napetih pustolovščinah. Zaenkrat so nastale tri dramske zgodbe z delovnimi naslovi Zvitorepec in modri kralj (v kateri bodo imeli glavne vloge udeleženci iz društva Sonček), Zvitorepec in časovni stroj (preostali mariborski udeleženci) ter Zdravje ali bogastvo (udeleženci iz Martjancev).

Seveda velja omeniti, da ob izjemni ustvarjalnosti na delavnicah ne manjka smeha in zabave, saj tako rekoč zmeraj prihaja do zabavnih situacij in dialogov, ki dodobra poživljajo vzdušje delavnic. Prav zato smo že privabili veliko mladih obiskovalcev iz vrtcev, osnovnih šol ter drugih obiskovalcev, veliko pa jih bo zagotovo še prišlo.

Medtem pa se bomo še naprej trudili, ustvarjali in smejali ter skrbeli, da vsakomur, ki nas bo prišel pogledat bodisi v Maribor ali Martjance, ne bo dolgčas.

Tako, to so za sedaj poglavitne novice iz Zvitorepčeve ustvarjalnice. Če pa vas zanima, kaj prav sedaj uganjajo naši udeleženci in junaki, pa se obrnite na:
milan.projekti@gmail.com
ali
041 478 349 (Milan Franc, koordinator projekta Zvitorepec)

Se beremo!