Tretja delavnica za upravičence javnega razpisa evropskega socialnega sklada v Ljubljani

V Ljubljani je 29. 3. 2017 v prostorih Ministrstva za kulturo Republike Slovenije potekala tretja konferenca upravičencev Javnega razpisa Evropskega socialnega sklada, ki so se je udeležili vodje in koordinatorji izbranih projektov.

Beseda je tekla o dosedanjem napredku projektov, preverjanju upravičenosti stroškov, doseganju kazalnikov oz. spremljanju udeležencev ter o zaključni razstavi.

Pri dosedanjem napredku projektov so udeleženci izpostavili izzive, s katerimi se spopadajo, pa tudi dosežke, s katerimi se lahko pohvalijo. Pri izzivih je bilo velikokrat omenjeno dejstvo, da se prijavitelji in izvajalci velikokrat soočajo z resnim osipom števila udeležencev oziroma pomanjkanjem splošnega zanimanja za ponujene projektne vsebine. Kot se je izkazalo, tej težavi velikokrat botrujejo tudi zastoji pri pretoku informacij, saj tudi s strani medijev mnogokrat ni izkazanega zadostnega interesa.

Kar zadeva dosežke, s katerimi se lahko pohvalijo, pa so nekateri udeleženci poročali prav nasprotno: o velikem interesu določenih skupin, zaradi katerega so celo povečali nabor nekaterih dejavnosti, druženja ter možnosti izražanja ciljnih skupin projektov. Nekateri so poudarili tudi dobro medijsko pokritost, od poročanja v TV programih, radijskih oddajah, časopisih ter spletnih družbenih omrežjih. Pri našem projektu smo poudarili nastanek ter odobritev novega projekta Zvitorepčev festival, ki se bo poleti odvijal v občini Moravske Toplice.

Spregovorili so še o nekaterih izzivih pri dokazovanju in preverjanju upravičenosti stroškov, vnašanju podatkov v ISARR2, skrbnica pogodb in podsekretarka na Ministrstvu za kulturo RS ga. Nevenka Prešlenkova pa je odgovorila na nekatera pogosta računovodska vprašanja.

Ob koncu so organizatorji opozorili še na bližajočo se razstavo izbranih projektov in njihovih izdelkov, ki bo potekala v mesecu septembru 2017 ter izrazili željo po izvedbi še četrte konference, ki naj bi se zgodila junija, in na kateri bi še zadnjikrat obravnavali poglavitne izzive in uspehe.