Četrti sklop delavnic v Martjancih od 8. 5. do 26. 5. 2017

V prostorih Krajevne skupnosti Martjanci je od 8. 5. do 26. 5. 2017 potekal četrti sklop Zvitorepčevih delavnic, na katerih so se udeleženci pobliže spoznali z odrskimi in priodrskimi tehnikami. Šlo je zlasti za osnove scenografije ter tehnike osvetljave, zvoka, maske ter skupne režije lutkovne predstave. Na tokratnih delavnicah so vzporedno nastajali tudi prvi osnutki (prototipi) prstnih in paličnih lutk, ki bi jih lahko kasneje začeli ročno proizvajati za tržišče.

Mentorja Mateja Šušteršič in Matevž Gregorič sta z udeleženci izvajala bralne in govorne vaje, pridobljene veščine pa so nato s pridom uporabljali med vajami za lutkovno predstavo Sadno-zelenjavni raj. Ob tem so se učili pravilnega usklajevanja scenskih elementov, poiskali in posneli pa so tudi ustrezne zvokovne in glasovne vložke.

Tako v teoriji kot v praksi je bilo govora o razdelitvi in razporeditvi odrskega prostora na sceno, lutke, rekvizite in svetlobo, čemur je sledila postavitev lutk na odru, utemeljevanje časa in načina njihovih prihodov in odhodov ob spremljavi svetlobe in zvoka. Kot zaključek je sledila skupna režija predstave kot rezultat usposabljanja.

Poglavitna posebnost tokratnih delavnic v Martjancih pa je bil majhen ognjeni krst tamkajšnje lutkovne predstave, saj so se udeleženci skupaj z mentorjema odločili, da bodo enega izmed prizorov odigrali pred »pravo« publiko otrok iz domačega vrtca. Spoznali so, kaj pravzaprav pomeni v resnici nastopati pred občinstvom. Seveda brez treme ni šlo, in zgodilo se je nekaj prisrčno komičnih situacij, od pozabljanja teksta in hitre improvizacije, pa do rušenja rekvizitov.

A izkazalo se je, da gre za izjemno hvaležno publiko, kajti otroci so pri sami uprizoritvi prizora z veseljem sodelovali in pomagali. Zaključku predstavitve je sledil sproščen klepet, otroci so veliko spraševali in podajali svoje predloge ter nato s sposojenimi lutkami poskušali kaj odigrati tudi sami.
Četrti sklop martjanških delavnic tako že nakazuje porajanje rezultatov projekta, v katerih so vidni sadovi trdega dela vseh udeležencev in mentorjev. Predstava Sadno-zelenjavni raj tako dobiva vse popolnejšo podobo, ustvarjalci pa so s svojim delom prav tako vse bolj zadovoljni – in to upravičeno.