Uspešen zaključek petega sklopa mariborskih delavnic

V prostorih Zveze prijateljev mladine Maribor na Razlagovi 16 je od 15. do 26. maja 2017 potekal še peti, zadnji sklop mariborskih delavnic projekta Zvitorepec. Udeleženci so se v okviru njegovih vsebin pobliže spoznali z osnovami animacije oz. animiranega filma, snemanja in fotografiranja. V čudežni svet porajanja animiranih filmov sta nas tokrat popeljala mentorja Hana Repše in Andrej Firm, pridružil pa se jima je tudi mladi portugalski študent animacije iz programa mednarodne študijske izmenjave Erasmus, Tomas Sousa.

Kot uvod v delavnice sta mentorja pripravila kratko predavanje o osnovah animacije, ki sta ga izdatno popestrila z izborom zanimivih animiranih filmov. Ko so udeleženci izvedeli, da je treba za sekundo animiranega filma narisati (vsaj) 24 slik, jih je to malce osupnilo… Ker pa so že na poprejšnjih sklopih pokazali zvrhano mero ustvarjalnosti in domiselnosti, jim tudi ta podatek ni vzel poguma in sklenili so, da bodo vsaj poskusili.

Ko pa sta mentorja Hana in Andrej videla, da jih ne bosta uspela preplašiti, jima ni preostalo drugega, kot da sta pojasnila, da se z uporabo sodobnih snemalnih in digitalnih tehnik da narediti marsikaj, ne da bi pri tem preveč izpostavljali lastne risarske spretnosti ali prehudo obremenjevali potrpežljivost. Zato so se v nadaljevanju vsi skupaj posvetili pripravi in razvoju ideje za zgodbo ter razmišljali o scenariju. Nato sta mentorja razdelila delo in pričela se je priprava zgodborisa oz. ‘storyboarda’, kot mu pravijo v mednarodnem (angleškem) žargonu.

Pri zgodborisu gre za pripravo sosledja oz. zaporedja prizorov, ki naj bi sestavljali kasnejši animirani film: sestavljajo ga torej slike filmskih scen ter zapis predvidenih dialogov. Zgodboris so pripravili tisti udeleženci, ki jim likovno izražanje ne predstavlja težav. Tako je počasi, a zanesljivo nastajala zgodba filma »ZVITOREPEC TU IN/NI TAM«, sestavljena iz štirih sekvenc, ki prikazujejo žalostno princeso, ki je oče ne pusti na zabavo, naivnega Ostržka, kravico s čokolado ter ptiča Zelenka, ki (ne)uspešno preganja poljske škodljivce. Naši trije junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik pa se pojavljajo v vlogi vsevidnih komentatorjev in povezovalcev prizorov.

Sledilo je snemanje, priprava zvočnih učinkov, branje dialogov ter zaključna montaža. Ker pa je do konca delavnic ostalo še nekaj časa, so se naši udeleženci iz društva Sonček odločili, da posnamejo še dve krajši animaciji na temo prijateljstva in sreče, za kateri je besedili svojih pesmi in glas dala naša udeleženka in pesnica Ina Konrad.

Animiran film si lahko ogledate tukaj.