Četrti sklop Zvitorepčevih delavnic v Mariboru, od 3. 4. 2017 do 21. 4. 2017

Praktično usposabljanje v četrtem sklopu delavnic je zajemalo osnove gibanja lutke, pomen ter način usmerjanja pogleda lutke, uprizarjanje s scenskimi rekviziti, usklajevanje govora in glasu z vlogami lutk v predstavi, gibanje igralca in lutke ter lutkovne vaje.

Običajno je pred začetkom vaj za lutkovno predstavo treba dokončati še nekaj lutk in izdelati/dodelati dodatne rekvizite, ki so se izkazali kot nujne zaradi samega poteka zgodbe (npr. kovček, voz, stranišče).
V četrtem sklopu delavnic projekta Zvitorepec smo se podrobneje posvetili oblikovanju teksta na podlagi dramske zgodbe. Tako je nastalo prvo besedilo za slikanico, ki bo vsebovala slikovni material na podlagi fotografij iz dane lutkovne predstave.

Nadaljnje dejavnosti so zajemale določitev scenskih prostorov po posameznih prizorih lutkovnih predstav. V ta namen je bilo za potrebe predstave prilagojenih precejšnje število scenskih elementov (scenografija, paravani, prti za določanje namiznih igralnih površin idr.). Izdelali smo tudi paravane, s katerimi smo poskrbeli za zahtevnejšo opredelitev ter razločitev dramskega prostora.

Udeleženci so se nato pod vodstvom mentorjem posvetili poglobljenim bralnim vajam, ki so vsebovale učenje ustreznih besednih poudarkov, naglaševanja, tonalitete in modulacije glasu, čemur je sledilo postavljanje dramskih prizorov. Le-to se je izkazalo za precej zahteven podvig, saj usklajevanje mimike, gestike in animacije lutke nikakor ni lahka naloga. Po obdelavi posameznih prizorov so prišle na vrsto celovite vaje za predstavo, ki smo jim dodali še izbor glasbe, zvokovnih efektov ter oblikovanje luči.

Nato so se udeleženci posvetili intenzivnim vajam za predstavo in kmalu se je pokazalo, da bodo iz njih postali pravi dramski navdušenci. Prispevali so ogromno lastnih, izvirnih zamisli, ki bodo dramsko zgodbo gotovo naredile še zanimivejšo ter privlačnejšo za širši krog občinstva.