Zaključna okrogla miza operacije Zvitorepec

V četrtek, 31. 8. 2017, je na pobudo Mestne občine Maribor in župana Andreja Fištravca v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije v Ljubljani potekala zaključna okrogla miza operacije Zvitorepec. Poglavitni cilj pričujoče okrogle mize je bila podrobnejša opredelitev možnosti ustanovitve zaposlitvenega centra v Mariboru, v okviru katerega naj bi delovalo predvideno Zvitorepčevo paragledališče ter druge dejavnosti, namenjene zaposlovanju ranljivih skupin.

Izvedba zaključne okrogle mize je bila sicer predvidena v Mariboru. Po predstavitvi projekta in rezultatov projektnega dela županu Mestne Občine Maribor, g. Andreju Fištravcu in drugim predstavnikom mestne občine 14. Julija 2017 je bila s strani župana podana pobuda za sklic sestanka s predstavniki Ministrstva za delo. Besedilo omenjene pobude se je glasilo:

POBUDA:

Spoštovani,

kot župan si prizadevam, da Mestna občina Maribor dobro skrbi za polno vključenost invalidov v skupnost in zato dajem pobudo, da tudi v našem mestu ustanovimo zaposlitveni center, katerega pravna podlaga je »Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov«.

Neprofitni zavod Razvoj podjetniških idej invalidov – zavod za razvoj ustreznih delovnih programov, programov usposabljanja in zaposlovanja invalidnih in drugih brezposelnih oseb Maribor, krajše Razvoj Maribor, bi tako ob razvoju novih produktov, vsebin usposabljanja, delovnih programov in delovnih mest primernih za dolgoročno zaposlitev invalidov, sledil reševanju trenutne problematike velikega števila dolgotrajno brezposelnih invalidnih oseb.

Ideja o ustanovitvi zaposlitvenega centra – Lutkovnega paragledališča ZVITOREPEC je rezultat enoletnega uspešnega dela z invalidi. Kot prvo tovrstno lutkovno gledališče v Sloveniji in širše bi Maribor pridobil na slovenskem in evropskem kulturnem ter gospodarskem trgu. Prav tako želim, da v MO Maribor ustrezno zaposlitev dobi kar največ invalidnih oseb.

Kot župan MO Maribor tako dajem pobudo, da na to temo skličemo sestanek in se dogovorimo o možnosti ustanovitve zaposlitvenega centra.

Lep pozdrav,

Marjeta Kristofić Jamnik, univ.dipl.ekon.,
Vodja kabineta, p.p. /Head of the Mayors office
Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor

Zaključne okrogle mize operacije ZVITOREPEC, dne 31.8.2017, s pričetkom ob 10.30 uri v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti – Direktorat za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, so se udeležili naslednji predstavniki zainteresiranih strani:

  • Miodrag Petrovič (odgovorna oseba projekta),
  • Anton Petelinšek (odgovorni urednik radia Maribor),
  • Milan Franc (invalid-koordinator projekta),
  • Amor Valentan (invalid, udeleženec delavnic),
  • Mateja Šušteršič (izvajalka delavnic),
  • iz Ministrstva za kulturo: Mateja Bošnjak Višja svetovalka) in Simon Žorga (svetovalec za invalidsko problematiko),
  • iz Mestne občine Maribor: Saša Pelko (podžupan) in Liljana Zorko,
  • iz Ministrstva za delo: Dragica Bac (generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja), Damjana Peterlin, Tomaž Čučnik, Majda Erzar
  • ter Lea Kovač iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje

Zaključna okrogla miza je bila neposredno vezana na operacijo “Zvitorepec”, na predstavitev rezultatov projektnega dela ter nadaljnjega poprojektnega dela, kar je bilo osnovno vodilo zaključnega sestanka s predstavniki ministrstva za delo, v zvezi s 56. in 82. členom Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, glede ustanovitve zaposlitvenega centra Razvoj Maribor.

Vsi sodelujoči so podali svoja mnenja in predloge o možnostih ustanovitve opisanega zaposlitvenega centra v Mariboru, pri čemer ni manjkalo konkretnih rešitev za njegovo uspešno delovanje, predvsem glede možnih lokacij samega paragledališča ter predvidenih prostorov za ostale dejavnosti v okviru zaposlitvenega centra.

Sicer so bili na okrogli mizi izraženi tudi nekateri pomisleki glede ekonomske vzdržnosti predloženega poslovnega načrta, vendar so prisotni izrazili zagotovilo ter pripravljenost, da bo ob ustreznih dopolnitvah nastajajoči zaposlitveni center dobil potrebne koncesije in dovoljenja za začetek obratovanja.